19 Şubat 2008 Salı

Republika e Kosovës


Cok eskilerde bloklar varmis dunyada, Sovyetler Birligi varmis bunlarin en ihtisamlisi, Cekoslavakya varmis bunlarin en kucugu bir de Josip Broz Tito’nun Yugoslavyasi varmis. Soguk savas yillarinda baglantisizlar hareketinin oncusuymus, ne oraliymis ne burali, sosyalistmis icerisinde cok sayida etnik kultur barindirirmis ama bir aradaymis. Tito’nun deyimiyle “biz hepimiz farkliyiz o yuzden beraber olmaliyiz” i kendilerine dustur bilmisler. Bu federasyonun icerisinde Sirbistan, Makedonya, Hirvatistan, Bosna – Hersek, Slovenya ve Karadag varmis, bir de Voyvodina.


Gel zaman git zaman Tito olmus, saglam otorite gitmis yerine bir zaman sonra Slobodan Milosevic gelmis, bos vermis ayriliklari Sirpiz demis Srebrenica’da katliamlar yapmis. Tutamamis bir arada Yugoslavya’yi. Herkes birakmis bu devleti kala kala Sirbistan, Karadag ve Voyvodina kalmis, ulke isim degistirmis Sirbistan – Karadag olmus. Zamanla Karadaglilar da ayrilmak istemisler ve duzenlenen referandumla ayrilmislar, Sirbistan’in deniz baglantisi da kesilmis, iyiden iyiye baglantisiz olmaya yuz tutmus. Ama bitmiyormus problemler, yillar yili sinirlarin korunmasi ilkesini benimsemis olan BM, AB ve ABD Kosova’nin bagimsizligina kavusmasi gerektigini soylemeye baslamis ve 17 subat 2008’de bu olay gerceklesmis. Buna yalnizca Rusya ve Sirbistan karsi cikmis. Zira Rusya’da da Abkazya gibi Cecenistan gibi yerler varmis. Hatta Rusya devlet baskani Vladimir Putin, Avrupa’yi iki yuzlu olmakla suclamis “KKTC’yi de taniyin o zaman” demistir kendi henuz tanimamisken hatta tanimayacakken. Uluslararasi iliskiler “pis” iliskilermis meger.

Velhasil – i kelam, butun bunlara ragmen sonunda Republika e Kosoves(Kosova Cumhuriyeti) kurulmus ve bunu ilk taniyanlardan biri Turkiye olmus, bundan sonra asil beklenen ise dunyaya yeni gelen bu bebegin yaratacagi etkilermis. Acaba Sirplar savas acarak topraklar bizim der mi, Turkiye Kosova’yi tanidiniz KKTC’yi de taniyin der mi, Abkazya, Karabag gibi; Kuzey Irak’taki Kurtler de, Kurdistan kurup bizi taniyin der mi, bunlar hep merak konusu. Bekleyip gorecegiz ama sonuclarinin iyi olacagini soylemek gercekten guc.

2 yorum:

Keefain dedi ki...

Biz Türkler hep iyi niyetli, iyi geçinilebilen devlet olmuşuzdur fakat Uluslararası İlişkiler biraz da dediğin gibi "pis" olabilmeyi gerektiriyor. Biz her referandum ile önümüze geleni tanır isek sonra bizim önümüze bölünmüş pastalarla gelirlese kendimizi zorda bırakabiliriz. Dünyanın neresinde olursa olsun bir ülke çıktı mı hemen tanırız. Herneyse belirli bir örnek için söylemedim bu ifadeyi fakat gelecekteki bazı sorunlar için Rusya için kullandığımız aynı sözcükleri bizim için de kullanacaklar gibime geliyor.
Haydi hayırlısı.

Adsız dedi ki...

Bugün tanıdığımız, bağımsızlığına alkış tuttuğumuz Kosova'nın yaptığını günün birinde kendi topraklarıımızda kürdistan kurmak isteyen kürtlerde yapınca aynı tepkiyi gösterebilcez mi? Bir gün onlarada onların tarafından bakabilecek, onların gördüğü gözle görüp,onlar gibi hissedebilcez mi ayrışmayı ayrıştırılmayı...